No products in the cart.

No products in the cart.

Ontprikkelen door sensorisch speelgoed

Facebook
Pinterest

Ontprikkelen door middel van sensorisch speelgoed zoals kinetisch zand, slijm of speelklei. De ultieme activiteit voor de hoogbegaafde dochter van @mamavaneenhbmeisje. In een interview bespreken we samen om welke manieren ze in hun gezin bijvoorbeeld het maken van slijm en spelen met speelklei inzetten om weer focus en rust te krijgen.

In dit blogartikel hebben we het over:

  • De week van de hoogbegaafdheid
  • Ontprikkelen door sensorisch speelgoed
  • Het uitgeschreven interview wat ik met @mamavaneenhbmeisje op Instagram had

Bekijk hier het interview terug.

Wat is de week van de hoogbegaafdheid

In de week van 5 t/m 13 Maart 2022 is het de week van de hoogbegaafdheid. Doel van deze week is het thema hoogbegaafdheid in een positief daglicht te zetten. Bestaande vooroordelen weg te nemen en kennis te delen. Via Instagram kwam ik in contact met @mamavaneenhbmeisje en besloot ik wat onderzoek te gaan doen naar hoe sensorisch speelgoed (speelklei, slijm en kinetisch zand) gebruikt worden door kinderen die hoogbegaafd zijn.

Het meest bekende kenmerk van hoogbegaafdheid is een hoog IQ, maar wist je dat  creativiteit ook een van de aspecten is die hoort bij hoogbegaafdheid?

Ook sensitiviteit staat in datzelfde lijstje. Deze gevoeligheid speelt een grote rol waarom sensorisch speelgoed vaak helpt bij het weer tot rust komen en ontprikkelen na een dag vol met indrukken.

Ontprikkelen met sensorisch spel

Onze handen zijn onlosmakelijk verbonden met ons hart. Daarmee kunnen onze handen ons dichterbij ons gevoel en ons lichaam brengen. Wat met name voor kinderen met hoogbegaafdheid een uitkomst kan bieden om hun gedachten los te laten en tot rust te komen. Sensory play of sensomotorisch spel vind zijn basis in het prikkelen van de zintuigen door middel van verschillende structuren van materialen. Het ervaren en voelen met onze handen zorgt voor een sensatie in ons lichaam waarbij we dus niet meer denken maar simpelweg alleen nog hoeven te voelen.

Door het aanbieden van sensorisch speelgoed na een dag vol met prikkels bied je voor ieder kind een uitweg om even uit hun hoofd en alle kennis die opgedaan is te ontsnappen en even weer in hun lichaam te landen door te voelen. Met als gevolg dat er rust, focus en overzicht ontstaat.

Er zijn misschien oneindig veel dingen die je in kunt zetten om even weer bij je gevoel te komen. Sensorisch speelgoed kan ondersteuning geven. Met je handen bezig zijn om zo afgeleid te worden van je gedachten.

Het Interview

Liseth: Week van de hoogbegaafdheid vertel eens

mamavaneenhbmeisje: Ja, die gaat eigenlijk voor ons dit jaar voor het eerst iets betekenen. Nienke is al iets langer getest we hebben er iets langer over gedaan om er ook echt over te gaan praten en mee naar buiten te komen.

Het is ook echt een stap geweest om een Instagram account op te zetten. Maar dat heb ik eigenlijk alleen voor mezelf gedaan. Je kan echt wel met vrienden en familie praten en iedereen is er voor je en willen ook heel graag naar je luisteren maar er zijn toch dingen die je niet verteld of die toch door je hoofd gaan of dat je denk daar ga ik jou niet mee lastig vallen er is genoeg aan de hand overal en zo belangrijk is het nou ook weer niet. Maar ik bleef er wel mee zitten in mijn hoofd ik liep er wel mee rond en toen dacht ik, ik ga het gewoon delen. Ik ga het ook gewoon openbaar delen omdat ik op IG echt heel veel coaches en mensen met vakkennis tegen kwam, maar nooit echt ouders of moeders en vaders die echt hun verhaal deelden, want je ben in ons geval natuurlijk gewoon een gezin ook nog met een andere dochter erbij. Wij hadden dan voornamelijk thuis dat we tegen die problemen aan liepen dat Nienke gewoon niet blij uit school kwam en dat heeft natuurlijk ook invloed op haar zusje en op ons. Dus ik dacht ik ga het gewoon delen, openbaar. Mocht er 1 iemand iets aan hebben dan ben ik al tevreden.

Liseth: Daarnaast schrijf je ook blogs ook op Mamaplaats. Hoe zit het met de eventuele kritiek die je daarop krijgt?

mamavaneenhbmeisje: Die is heel weinig. Ik krijg heel vaak berichtjes van mensen “Oh wat fijn dat je dit eerlijk met ons deelt en ik herken er heel veel in”. Niet alles komt overeen natuurlijk elk kind is anders, gelukkig. Ik krijg voornamelijk berichtjes van mensen die het fijn vinden dat ik het doe. Dat ze zich herkennen en dat is voor mij dan weer fijn om te horen in de zin van, zie je wel er zijn echt wel meer mensen die er tegen aan lopen. De meeste mensen die mij berichtjes sturen die zeggen ook van goh ik heb echt het idee dat er nog zo’n taboe op heerst. Dat is dus een van de redenen geweest om openbaar te gaan om dat een beetje te doorbreken. Het is een hele opgave om een hoogbegaafd kind te hebben Dat is echt iets waar je niet direct op zit te wachten Hoe lief ze ook is en hoeveel is van haar hou hoor begrijp me niet verkeerd. Het heeft echt wel wat te betekenen in ons leven.

Liseth: Kun je een dag uit jullie leven beschrijven. Ook misschien het verschil tussen jullie twee dochters.

mamavaneenhbmeisje: Nou het verschil is dus echt heel groot. mensen die ons kennen die zien het ook wel echt. Wij zijn zelf het type van doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. En we houden natuurlijk rekening met Nienke met hoe ze is en dat ze iets meer structuur nodig heeft, maar ze moet wel gewoon mee in de wereld. We starten onze dag eigenlijk gewoon op. We weten wel elke dag wat de activiteiten zijn zoals sporten of dat het een dag is dat we met vriendinnen kunnen afspreken. Ik geef dat dan duidelijk aan deze dag wel en deze dag niet om zo te voorkomen dat er onverwachte dingen op een dag op Nienke afkomen want dat heeft iets meer aandacht nodig als bijvoorbeeld bij haar zusje.

Zolang het op school goed gaat,  zolang ze daar uitdaging krijgt dan gaat het thuis ook goed. Komt ze uit school en zit ze niet lekker in haar vel tja dan is er gewoon iets aan de hand of dan loopt ze al een tijdje achter de feiten aan dat ze zich verveelt.

Liseth: Wat gebruik je dan om haar weer in haar eigen flow te krijgen? Wij hebben het samen al even kort over sensomotorisch speelgoed gehad. Wij maken natuurlijk speelklei. Er zijn misschien oneindig veel dingen die je in kunt zetten om even weer bij je gevoel te komen. Ik stel me namelijk voor dat hoogbegaafde kinderen gewoon heel veel in hun hoofd zitten over heel veel dingen nadenken en daardoor juist ondersteuning kunnen ervaren door met hun handen bezig te zijn zodat ze afgeleid van hun gedachten worden Toch?

 

Voornamelijk dat friemelen, dan relaxed ze dat vind ze fijn dan ontprikkeld het een beetje en dan heeft ze ook weer ruimte om naar een doel toe te gaan werken. Dus dan is het overzicht weer terug.

mamavaneenhbmeisje: Ja, klopt. Na school moet er altijd wel even ruimte zijn om te ontprikkelen. Ik merk dat ze dan vaak als eerste naar een boek grijpt en wat ik dan meestal zie is dat ze dan toch iets in haar handen heeft om te friemelen. Net zoals ik nu deze pen vast hebt. Ook als ze aan het knutselen is maakt ze dingen om mee te friemelen. Zelf een fidget toy maken of inderdaad iets met klei, magnetisch zand. Ja van dat soort dingen. Echt met haar handen bezig zijn

Liseth: Wat ik me afvraag? gaat het dan echt om het gevoel wat je dan ervaart als je met het materiaal speelt of is het bijvoorbeeld ook fijn om toe te werken naar een eindresultaat?

mamavaneenhbmeisje: Dat is afhankelijk van de situatie. Want het is natuurlijk ook fijn om op het moment zelf met iets bezig te zijn. Ook echt een activiteit te houden. Ze geeft bijvoorbeeld aan ik vind het fijn om van te voren alvast een beetje te friemelen en aansluitend dan iets te knutselen.

Voornamelijk dat friemelen, dan relaxed ze dat vind je fijn dan ontprikkeld het een beetje en dan heeft ze ook weer ruimte om naar een doel toe te gaan werken. Dus dan is het overzicht weer terug.

Liseth: Het is dus eigenlijk 2 ledig (sensomotorisch spel heeft dus eigen twee doelen/eigenschappen). Je kunt het dus gebruiken om te ontprikkelen en als je dan die rust weer gevonden hebt, dan heb je weer tijd en zin om ergens naar toe te gaan werken.

mamavaneenhbmeisje: Ja precies! Nou en we hebben een aantal Youtube films van de speelklei bekeken. We waren erg benieuwd. En Nienke gaf ook aan die verschillende structuren in de klei dat is heel fijn om te ontprikelen want dan heb je dus in noem maar even een glittertje of iets anders wat je er doorheen kunt mengen. Waar je vervolgens weer iets mee kunt maken. Dus dan ben je eigenlijk al bezig met het ontprikkelen terwijl je ook toe werkt naar een doel om daar vervolgens weer iets mee te maken.

Liseth: En kleuren? Maakt dat nog uit? 

mamavaneenhbmeisje: Ja, ik heb de klei er even bij gepakt want de eerste kleuren die uit de doos getrokken werden zijn deze. Ik weet niet of je het zo kan zien. Oh ja Zeemeermin Groen en Suikerspin Roze. Ja precies. Dus echt de pastel kleuren vindt ze het rustgevends om het zo maar te zeggen. Die andere kleuren zijn ook harstikke leuk om iets mee te werken, maar eerst echt de pastel kleuren. Die zijn rustiger. En knallen niet zo zeg maar.

Liseth: Wat ik er nu voor mezelf uit haal is vooral dat een activiteit dus uit twee delen mag bestaan. Een deel om te ontprikkelen, maar dat het daarna ook best een uitdaging mag zijn om iets te maken. Ik vond jouw ideeën die je had ook erg leuk die met dat doolhof. En ook de letters namaken dat dat bijvoorbeeld ook best wel in het Engels kan dat het een soort opdracht is waar ze ook echt iets van kunnen leren. Echt harstikke leuk daar ga ik zeker iets mee doen.

Iets leerzaams en met de handen bezig zijn tegelijkertijd zodat je toch net die uitdaging hebt

mamavaneenhbmeisje: Ja, dat is echt wat ze hier aangaven en iets leerzaams en met de handen bezig zijn tegelijkertijd zodat je toch net die uitdaging hebt. Gewoon knutselen kun je natuurlijk met bijna alles wel. Er zijn legio mogelijkheden tegenwoordig. Juist het speciale dus bijvoorbeeld met een glittertje een steentje of dat je een weg ergens doorheen moet kleien door een doolhof om dan de uitgang te vinden. Een doolhof op papier kennen we allemaal natuurlijk, maar als je eerst zelf het gangetje ernaar toe mag kleien zodat je kan proberen of het de juiste uitgang is dat is natuurlijk dan net de uitdaging die zij dan leuk vind.

Liseth: Hoe vaak spelen ze dan met iets om te ontprikkelen. Is dat 1 keer per dag of 1 keer per week, wat moet ik me daarbij voorstellen?

mamavaneenhbmeisje: Ligt aan de situatie. Het is hoe ze zich voelt.

Liseth: Ja, precies zoals de week is geweest.

mamavaneenhbmeisje: Maar eerlijk gezegd als ze ‘s avonds voor de tv zit dan heeft ze negen van de tien keer ook iets in haar handen.

Liseth: En let jij zelf ook nog op wat de kwaliteit is van het speelgoed? Onze speelklei is natuurlijk alleen van natuurlijke ingrediënten gemaakt.

mamavaneenhbmeisje: Ik vind het afhankelijk van waar ze mee spelen. Die fidget toys tegenwoordig komen overal en nergens vandaan en die kopen ze dan ook van hun eigen zakgeld dan denk ik ja toe maar. Maar ik vind met slijm en klei en dat soort materialen dan vind ik het ook wel fijn als het gewoon goed materiaal is en geen giftige stoffen of wat dan maar ook bevat. Dus wij maken dan als we slijm maken het liefst ook zelf slijm zodat we weten wat erin zit en dat het weg kan als het klaar is. Ja, dat is wel echt een heel groot voordeel van jouw klei. En hij ruikt ook lekker. Ze vonden hem heel lekker ruiken.

Liseth: Ja, er zit eigenlijk helemaal geen geur in, maar ik vind het zelf ook dat de speelklei een prettige geur heeft.

Ik heb eigenlijk geen vragen meer. Ik vond het heel leuk dat het zo even kon en ben helemaal geïnspireerd door de ideeën die jullie hadden voor de activiteiten. Daar ga ik mee aan de slag

mamavaneenhbmeisje: We testen ze graag voor je!

Back To Top

Meer inspiratie online