No products in the cart.

No products in the cart.

Maak elektrische Playdough

Introductie

Wist je dat playdough elektriciteit geleidt en kan worden gebruikt om een (soft)circuit te maken? 

Ontdek hoe je een LED lampje kunt laten branden door playdough te verbinden met een batterij.

Een kleine waarschuwing vooraf. Tijdens deze activiteit ben je bezig met elektriciteit. Hier moet je voorzichtig mee omgaan. Laat de batterij dan ook niet de hele tijd verbinding maken met de speelklei. En zorg ervoor dat er altijd een volwassene aanwezig is. Pas op voor de uiteindes van de LED lampjes deze zijn scherp.

 

 

 

Wat heb je allemaal nodig?

Je kunt het soft circuit met twee verschillende type batterijen maken. De 9 Volt batterij die je met de knoop aansluiting verbind vinden wij het beste werken. Maar je kunt ook een batterijhouder met AA batterijen gebruiken. Beide moeten aansluitdraden hebben die je in de playdough kunt steken. Daarnaast hebben wij 2 verschillende kleuren speelklei gebruikt, maar je kan het ook prima met 1 kleur doen. Daarnaast heb je een LED lampje nodig. 

Let's go!

Previous
Next

Begin met maken van 2 vormen van de speelklei. Je kunt een bal rollen en deze plat drukken, maar ook een driehoek of een wolk tekenen, uitknippen en op de playdough leggen om de vorm daarna uit te snijden.

Zorg ervoor dat de laag van playdough die je gebruikt niet te dun is.

 

Previous
Next

Verbind de 2 stukken speelklei door in elk stuk één beentje van het LED lampje te plaatsen. Pas op voor de scherpe uiteinde van het lampje.

Hierna verbind je de aansluitclip van de 9 Volt batterij aan de batterij en prik je het rode en en zwarte draadje in de playdough. Gebruik je de batterijhouder? Stop dan de AA batterijen in de houder en zorg dan dat de draadjes van de houder connectie maken met de stukken playdough.

Doet het lampje het niet? Draai dan de rode en zwarte draad om.

Previous
Next

Ontdek met welke vormen je een soft circuit kunt maken. En hoeveel lampjes je bijvoorbeeld tegelijkertijd kunt laten branden.

Zorg dat je de verbinding tussen de batterij en de playdough verbreekt als je nieuwe dingen toevoegt. En laat de batterij ook nooit te lang (onbeheerd) verbinding maken.

Gelukt? Deel je eindresultaat @artsmart_playdough

#elektrischeplaydough #softcircuit

Back To Top

Meer inspiratie online