No products in the cart.

No products in the cart.

Maak een kleurenwiel van Playdough

Facebook
Pinterest

In dit artikel ontdekken we wie het kleurenwiel zoals we dat nu kennen heeft “uitgevonden” en hoe we er zelf eentje kunnen maken met 3 primaire playdough kleuren. In dit artikel vind je een video en zijn de 6 basisstappen voor het maken van het kleurenwiel kort uitgelegd. 

Waar komt kleur eigenlijk vandaan?

Dit vroeg Sir Isaac Newton zich in 1666 af. Hij ontdekte dat wit licht dat door een prisma heen scheen uit verschillende kleuren bestond. Een proefje wat nog steeds leuk is om met kinderen te doen. Newton bracht de verschillende kleuren uit het spectrum in kaart door ze op een cirkel te zetten. Hierdoor werd ook direct inzichtelijk welke verbanden er tussen de kleuren zijn. Zo zijn er dus Primaire kleuren: Rood, Geel en Blauw. En Secundaire kleuren: Oranje, Groen en Paars. Er zijn verschillende combinaties te maken met de verschillende kleuren op het wiel. Staan ze bijvoorbeeld tegenover elkaar dan zijn het complementaire kleuren. Met het digitale kleurenwiel van Canva kun je eindeloos experimenteren en unieke combinaties van kleuren en tinten ontdekken.

Wat heb je nodig?

  • Rode playdough (90 gram) 
  • Blauwe playdough (90 gram) 
  • Gele playdough (90 gram) 
Met de Mix it up set en heb alles in 1 keer in huis om aan de slag te gaan. De set bestaat uit 3 potjes playdough, Artsmart Card met het stappenplan en een template van een kleurenwiel. 

Pak de helft van de playdough uit 1 potje (90 gram). Verdeel elk van de drie primaire kleuren (rood, geel en blauw) in 4 gelijke stukken. Leg 2 stukken van de primaire kleur apart. 1 daarvan is je pure kleur voor het wiel. 

 Het andere stuk gebruik je straks om tussen kleuren te mengen. Meng de over gebelven stukken nu om de 3 secundaire kleuren (oranje, groen en paars) te maken.

Verdeel de drie primaire kleuren in 3 stukken. 1 bewaar je als pure kleur. De andere stukken gebruik je straks om tussen kleuren te gaan maken.

Nu gaan we het wiel samenstellen. Geef de pure primaire kleuren een plek en alle de secundaire kleur stukjes ook. Je houd nu alleen 3 primaire stukjes over. Die verdeel je over de 2 primaire kleur stukjes om zo een tussen kleur te creeeren.

Vorm nu met alle kleuren een mooie cirkel. Deze ga je zometeen plat drukken met een schaal, vaas of snijplank. Zo lang het maar een vlakke en platte ondergrond is.

Druk nu met de schaal de bolletjes van de cirkel plat. Niet te hard in 1 keer, maar telkens een beetje zodat het niet vast komt te zitten aan de schaal.

Gelukt? Deel je eindresultaat @artsmart_playdough

#PlaydoughKleurenwiel

Back To Top

Meer inspiratie online